Deskovka Dameo, můj ročníkáč

Před pár dny pro mě úspěšnou obhajobou ročníkového projektu zkončilo období terroru jménem „druhák na olomoucké informatice“, o tom však více v samostatném článku, který se připravuje.

Nyní je důležité, že můj projekt byl oficiálně přijat komisí a já jej tak můžu uveřejnit.

O co šlo?

Našim úkolem bylo sestavit kompletní aplikaci realizující deskovou hru (tedy něco podobného jako např. Solitare ve Windows). Deskovou hru příbuznou hře „dáma“. Z nabídky možných zadání her (Dameo, Havajská dáma, Fríská dáma, parašutistická dáma) jsem si vybral hned tu první – Dameo.

náhled


K aplikaci byly specifikovány určité požadavky (například umělá inteligence (počítačový hráč), možnost ukládat hru do souboru, možnost pohybovat se v historii tahů, a podob.) takže ve výsledku se z projektu měla stát opravdu kvalitní a plnohodnotná aplikace. V mém případě se tak opravdu stalo, ale předcházela tomu opravdu spousta, spousta, spousta a ještě jednou spousta práce.

Pánové, byl to porod

Projekt byl rozdělen do dvou semestrů, v prvním se mělo vytvořit jádro aplikace, které se poté v letním semestru mělo obalit ještě pár věcmi, mezi nimi uživatelským rozhraním (tedy „aby to i nějak vypadalo“).

Vzhledem k tomu, že jsem zimní semestr měl značně nabitý už tak, na „ročníkáč“ se dostalo až k jeho konci a především asi v první půlce zkouškového. Celkem to mohl být tak asi jeden celý měsíc práce, který jsem do něj investoval.

V letním semestru byla situace ještě horší – čas nebyl opravdu žádný. To dokonce takovým způsobem, že se na Dameo dostalo až v druhé polovině zkouškového, po splnění všech zkoušek. Další měsíc práce.

V součtu jsem do projektu investoval dobré dva měsíce práce. Dva měsíce. Celou jednu šestinu roku mě to stálo.

Tak na co čekáme? Pojďme si Dameo zahrát!

Let’s play

Nemohu si odpustit pár implementačních detailů. Aplikace byla vytvořena v programovacím jazyce Java – je tedy multiplatformní (takže bude fungovat jak na Windows, OS X, tak i na linuxu). Ale z toho vyplývá, že aby jste si Dameo mohli spustit, musíte mít nainstalovanou podporu Javy, tzv. běhové prostředí JRE. To je nutné si stáhnout z oficiálních stránek společnosti Oracle a nainstalovat. Zvolte verzi pro váš operační systém a pokud používáte 32 bitový, volte variantu „x86“, pro 64 bitový pak pochopitelně „x64“.

Poté už stačí jen Dameo stáhnout a normálně spustit. Není nutné nic instalovat, rozbalovat nebo tak něco. Prostě poklepe na stažený soubor a už hrajete. Samozřejmě uživatelé debian-like linuxových distribucí (neboť já se mezi ně řadím) si mohou stáhnout „instalačku“ (deb balík) a ten nainstalovat a mít tak Dameo na stálo v systému.

Dameo ke spuštění

 

Dameo.deb

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..