Co se děje doma vám řekne aplikace HomeGuard

Odcházíte? Bojíte se, co se bude dít doma? Spusťte si aplikaci HomeGuard a máte po starostech.

Nu, nebudu to zbytečně natahovat. Začalo to tak, když mi začaly prázdniny. Dodělal jsem bakalářku a tak jsem se potřeboval „vrátit do normálního stavu“. To znamená z 30 hodin programování denně postupně přejít třeba jen na 5.

Štěkot In Absentia

Shodou náhod nám v té době na dveře zabušil soused se slovy, že ho ruší náš pes. Když nejsme doma. Tak jsem při příštím odchodu zapnul webkameru a po příchodu si projel záznam abych zjistil, co se doma děje, když tam nejsem.

Toto řešení napadne asi každého. Bohužel, kromě toho, že vám pak na disku zapáchá mnohdy několikagigový video soubor, nemáte moc možnost s tím, co se doma děje něco dělat.

Proto jsem přešel k opakovanému nahrávání kratších záznamů a jejich odesílání. Na odesílání jsem nakonec zvolil službu Dropbox, vzhledem k tomu, že je asi nejrozšířenější způsob jak zdarma, snadno a dostupně publikovat data.

Sepsat Bashový skript, který výše popsanou funkcionalitu bude obstarávat pak byla záležitost asi dvou hodin (myšleno včetně hrátek s UI a logováním). Bohužel, i když zbytku rodiny vysvětlíte, na co mají kliknout, aby „se to pustilo“, tak v momentě, kdy na ně vyskočí okno terminálu – byť vypisující potvrzující informace – rodina vytrhává ze zásuvky, skáče z okna nebo v nejhorším případě volá. No zkrátka rozhodl jsem se vytvořit grafickou nástavbu.

Vytvořil jsem tedy verzi 2 a to v Javě.

Příbalový leták

Po spuštění je načten konfigurační soubor. Pokud aplikaci spouštíte poprvé, je nutné aplikaci povolit přístup k vašemu Dropbox účtu. Jakmile povolíte přístup jednou, bude uložen a již jej nebude třeba vyplňovat znovu. Kromě toho se také uloží všechna nastavení, která změníte (intervaly nahrávání, názvy souborů a podob.).

Po prvním spuštění a potřebném přenastavení všech údajů pak už jen stačí aplikaci spouštět a rovnou zahajovat nahrávání. Nicméně doporučuji před každým spuštěním nahrávání do textového pole v pravém dolním rohu vepsat (a potvrdit stiskem klávesy Enter), kam vyrážíte. Pokud totiž nakouknete do adresáře aplikace, budete tak mít všechny záznamy přehledně uspořádané do adresářů.

 

Nahrávání

Pokud hodláte od počítače odejít, doporučuji klikat na „Spustit vše a skrýt okno“ namísto „Spustit všechny“. Aplikace se totiž skryje do systémové oblasti („dolní lišta“) a bude se plně věnovat jen a jen své činnosti.

Vzhledem k tomu, že se předpokládá, že s aplikací bude prováděna jen minimální manipulace (nastavování) a hlavní část její práce spočívá v nahrávání dat, byla navržena tak, aby po dobu nahrávání dat šetřila výkon počítače. To má za následek, že aplikace může působit pomalá.

Nastavení parametrů

 

Právě z tohoto důvodu doporučuji nechávat data nahrávat se skrytým oknem, protože pak vám „pomalost“ aplikace nebude tak bít do očí.

Pro šťouraly

Původně jsem aplikaci chtěl vytvořit značně modulární a rozšířitelnou. No, nakonec jsem se musel spokojit s vytvořením nějakého obyčejného API, díky kterému je teoreticky možné dodat další typ nahrávání (video, teplota?, průběh stahování, … cokoliv). Pro implementaci nových modulů slouží jako ukázka již hotové moduly pro focení a nahrávání zvuku.

Středobodem je rozhraní cz.martlin.homeguard.media.Media . Je třeba napsat MediaStreamProcessor , který na požádání vytvoří snímek/záznam (1 soubor k nahrání na Dropbox) (např. vyfotí fotku z webkamery). Dále je třeba vytvořit nějaký listener, který bude o průběhu informovat formulář (pokud není skryt) a případně i objekt s dodatečnou konfigurací (např. délka videozáznamu). To vše je poté nutné zaregistrovat ve třídách  MediasFooo a MediasToGui.

Vzhledem k tomu, že je aplikace open source, budu za každé rozšíření jen a jen rád. Jedna z věcí, která (a to určitě nejen) mně na aplikaci schází je podpora více webkamer – byť ji použitá knihovna webcam-capture přímo podporuje.

Také předpokládám, že nejsem zdaleka první, koho napadl potenciál mobilního klienta. Kromě grafického prohlížení záznamů by také mohl umožňovat změnu  nastavení nebo nahrávání úplně vypnout. Kdyby se našel androiďák/iOSař (bohudík Dropbox API „není“ implementované pro Windows), který se nudí, budu rád.

100% FREE DOWNLOAD HERE NOW

Upozornění: Spustitelná verze obsahuje záažnou chybu, kvůli které nejde spustit. Je nutné ji ji sestavit ze zdrojového kódu. Chyba bude co nejdříve opravena.
Spustitelný JAR soubor aplikace (zabalený do ZIP archivu) zde: Spustitelný soubor (HomeGuard.zip)

Poznámka: Pro spuštění je třeba mít nainstalovánu Javu (doporučená je verze 1.7). Stáhnout Javu.

Zdrojové kódy stáhnete zde: Zdrojové kódy (HomeGuard-src.tar.gz)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..