Webové prohlížeče

Nedávno mě napadlo, že bych mohl napsat něco o webových prohlížečích. Tak trochu kritiku všemi milovaného Google Chrome, tak trochu vyzdvižení Mozilly Firefox a samozřejmě standardní názor na Internet Explorer.

Webový prohlížeč je v dnešní internetové době základ. A bude hůř. To že jsem (ano, svou blbostí) nucen používat prohlížeč i pro psaní tohoto článku, jako zařízení ke komunikaci, FTP klient, či kolikrát i poslechu hudby, není zdaleka všechno, co dnešní prohlížeče dokáží. Bez pořádného prohlížeče si dnes, natož v budoucnu ani neškrtnete.

Nabývám dojmu, že lidé jsou v otázce ohledně webových prohlížečů hodně zásadoví. Každý člověk má většinou jeden, dva, maximálně tři prohlížeče, které používá a k ostatním se staví zády. Pokročilejší uživatelé v nich vidí nevýhody („ale tohle umí jen ten můj“), ti běžní většinou argumentují slovy jako „to je úplně jiný, na to bych si nezvykl“. Takže tu máme ÍÉčkaře, kteří nemají rádi ostatní, většina uživatelů nemá ráda Safaristy a to nemluvě o válce mezi Firefoxem a Chrome, kterou na jinak celkem mírumilovném poli před několika lety rozpoutal Google.

Já jsem se proto rozhodl tak nějak stručně popsat každý z 5 majoritních grafických prohlížečů (ano, prohlížeče jako Lynks, nebo w3m dnes opravdu vynechám). Shodou okolností se mi je podařilo seřadit tak nějak podle velikosti zařízení (myšleno víceméně co do výkonu), na kterém běží. Od největších aplikačních serverů, přes různě výkonné stolní počítače až po menší a menší přenosná zařízení.

Microsoft Internet Explorer

Internet Explorer
Internet Explorer

Popis:  Probugovaný, pomalý, děravý produkt společnosti Microsoft. Už jen ten název – „Průzkumník Internetu“ mu nevěští moc velké schopnosti. Moc toho v něm nefunguje, on sám taky funguje jednou, maximálně dvakrát …, ale zase má pár funkcí, kterými ostatní prohlížeče nedisponují (díky přímé provázanosti s Windows). Všichni na něj nadávají ale přesto jej stále spousta lidí  používá.

Typický uživatel: IÉčko jsou nuceni používat (pokud opomenu ty, kteří jsou rádi, že počítač zapnou a pod pojmem internet si představí modré éčko v kroužku) lidé v práci nebo ve školách. Tam obvykle mají zakázáno instalovat vlastní software, takže se musí trápit s Explorerem. Nehledě na to, že produkty jako Platforma .NET (takže veškeré aplikačí servery) či portál bing jsou velmi silně provázané právě s tímto prohlížečem a tak uživatelům ani nic jiného, než používat IE nezbývá.

Poznámka: Upravovat logo, které je z půlky tvořené bílou až žlutou nacházející se na bílém pozadí do png taky není žádný med. Je vidět, na co jeho tvůrci při distribuci v jpg mysleli.

 

Opera

Opera
Opera

Popis: Opera je velmi profesionální prohlížeč. Již od pradávna nabízí mnohem pokročilejší funkce (jako je třeba interní IRC klient, adresář, nebo provoz na všech možných i nemožných platformách – hanba tomu, kdo nezná Opera Mobile), než ostatní prohlížeče. Což ji zbavuje velké části běžných uživatelů, pro které jsou často tyto funkce až zbytečné. Je jasné, že prohlížeč s takovými funkcemi nebude tak rychlý (spuštění trvá asi o 2 vteřiny déle než u Mozilly/Chrome) a efektivní, což odradí další skupinu potencionálních uživatelů.

Typický uživatel: To však ani trochu netíží uživatele na stolních počítačích, kde jim je ukradené, že jim prohlížeč žere několik GigaBajtů, hlavně, že můžou využívat jeho funkcí. Je to prohlížeč pro (pokročilejší) uživatele, kteří nemají prohlížeč jen pro prohlížení internetu.

 

Mozilla Firefox

Mozilla Firefox
Mozilla Firefox

Popis: Mozilla Firefox, svobodný prohlížeč, Open source, Linux. Přesně podle mého gusta. Asi nejznámější linuxový program portovaný na Windows. Nepřijít na trh Google se svým Chrome, používáme Mozillu všichni dodnes.

Typický uživatel: Mozillu Firefox bych si představoval, že najdete na každém normálním notebooku nebo slabším stolním počítači. Není to takový radiátor jako Opera, ale současně to není tak strašně minimalistické, jako Chrome. Běžné funkce běžnému uživateli stačí a pro ty ostatní jsou tady tisíce pluginů a addonů, takže jej dělají opravdu velmi univerzálním.

 

Google Chrome

Google Chrome
Google Chrome

Popis: Když už Google nevěděl, jak ještě víc špehovat své uživatele, napsal velmi primitivní prohlížeč, který se stal okamžitě hitem. Prý je to rychlé a úsporné. Nevím, já ho zkoušel, nezdálo se mi ani jedno. Jeho vznik je také zajímavý – používá jádro od Mac OS, vyvíjen byl pod Linuxem (soudě podle podpory a licence), ale primárně byl určen na Windows.

Typický uživatel: Chrome, krom značné části notebooků a stolních počítačů bych čekal hlavně na zařízeních, kde se hodí jeho nenáročnost – netbooky. Pro sezení na facebooku, sdílení fotek, příležitostné vygooglení něčeho ve škole, je to vskutku ideální.

 

Safari

Safari
Safari

Popis: Poslední z prohlížečů zmíním Safari. Prohlížeč společnosti Apple dodávaný na všech jejich produktech. Z toho vychází i všechny jeho vlastnosti. Je přímo dělaný na produkty Apple, takže jeho výkonnostní požadavky nás prostě nezajímají, stejně tak i jeho ovládání přímo vychází z Mac OS/iPhone OS. Bohužel pokulhává s multiplatformitou. Ale kdo chce mít Safari, musí si pořídit Maca. Tečka.

Typický uživatel: Jablíčkař. Ve skutečnosti člověk používá Safari jen na to, na co jeho iPhone nemá app (a že toho je opravdu málo).

 

A co vy, který je ten váš vyvolený?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..